ATEX (atmospheres explosibles)
ATEX-DIREKTIIVI (2014/34/EU)
- räjähdysvaarallisissa tiloissa käytettäviksi tarkoitettuja laitteita ja suojajärjestelmiä koskevan jäsenvaltioiden lainsäädännön yhdenmukaistamisesta, käytetään nimitystä ATEX ja 2014/34/EU
- Direktiivin tarkoitus:
- 1) suojella räjähdysvaarallisissa tiloissa työskenteleviä ihmisiä
- 2) yhtenäistää EU:n jäsenvaltioiden räjähdysvaarallisten tilojen ja niissä käytettävien koneiden ja laitteiden turvallisuusvaatimukset
- 3) taata Ex-laitteiden vapaa kauppa
- uudelleenlaadittu direktiivi astunut voimaan 26.2.2014 (korvattu direktiivi nimeltään 94/9/EY)
- Linkki 2014/34/EU -direktiiviin
- Linkki TUKES – kotisivuille ’Räjähdysvaaralliset tilat’
KETÄ ATEX KOSKEE?
- ATEX-direktiivi koskevat kaikkia niitä työnantajia, joiden työntekijät työskentelevät tiloissa, ihmisiä jotka työskentelevät EX-tiloissa sekä ihmisiä jotka rakentavat ja suunnittelevat EX-tiloja.
- ATEX-laitedirektiivi koskevat laitteiden, suojausjärjestelmien ja tietyissä tapauksissa komponenttien markkinoille saattajia, kuten valmistajia, maahantuojia ja jälleenmyyjiä ja myös niitä jotka valmistavat laitteen omaan käyttöön.
EX-LAITE
- EX-laitteita on kaikki sellaiset koneet ja laitteet jotka on tarkoitettu käytettäviksi EX-tiloissa. Myös näiden laitteiden räjähdyssuojauksen kannalta tarpeelliset turva-, säätö- ja ohjauslaitteet jotka voivat sijaita EX-alueen ulkopuolella luetaan EX-laitteeksi.
- EX-laitteita on mm: sähkölaitteet ja sähkökomponentit, pumput, vaihteistot, pumppu/moottoripyöräyhdistelmät, pneumaattiset laitteet, trukit, polttomoottorit.
- EX-laitteiden tulee täytää säädöksissä määritellyt olennaiset terveys- ja turvallisuusvaatimukset. Olennaiset turvallisuusvaatimukset voidaan täyttää noudattamalla suunnittelussaja rakentamisessa yhdenmukaistettujen standardien mukaisia suunnittelu- ja valmistusperiaatteita sekä testausmenettelyjä.
- Laitevaatimuksia mm: laiteryhmä- ja laiteluokkakohtaiset olennasiet turvallisuusvaatimukset, vaatimustenmukaisuuden arviointi, EY-vaatimustenmukaisuusvakuutus, CE-merkintä ja erityinen EX-merkintä, laiteryhmää ja EX-luokkaa kuvaava merkintä.
- ATEX-hyväksyntä tulee olla kaikilla laitteilla joissa on oma syttymislähde.
- Valmistajan tulee tietää onko heidän tuotteissa mahdollisesti oma syttymislähde
- Asiakkaan tulee tietää mihin tilaluokkaan laite tulee, tai osata esimerkiksi pyytää antistaattinen tms.
LAITELUOKAT
- Laiteluokka 1 ja M1 = erittäin korkea turvallisuustaso. Laitteen tulee olla turvallinen vaikka siinä esiintyisi kaksi tomintavikaa / häiriötä kerralla. Tämän laiteluokan valmistajan täytyy käyttää kolmatta osapuolta ATEX-hyväksynnän saamiseksi.
- Laiteluokka 2 ja M2 = korkea turvallisuustaso. Laite on turvallinen vaikka siinä esiintyidi yksi vika/häiriö.
- Laiteluokka 3 = normaali turvallisuustaso. Laite on turvallinen normaalikäytössä.
- Eri laiteluokille sovellettavat vaatimustenmukaisuuden arviointimenettelyt on kuvattu laitesäädöksissä. Eri laiteluokilla eri osoitusmenettelyt.
LAITTEIDEN VALINTA
- Laitteiden valinnasta vastaa työnantaja, toiminnanharjoittaja, suunittelija ym.
- Laitteiden valinnan perusvaatimukset Ex-tilojen laitevalinnoille on esitetty asetuksessa 576/2003 (työolosuhdedirektiivi)
- Luokitelluissa tiloissa on käytettävä määriteltyjen laiteluokkien laitteita, jos ne tapauksen mukaan soveltuvat kaasulle, höyrylle, sumulle, tai pölylle.
- Laitevalinnassa huomioitava mm seuraavia asioita: palava aine, lämpötila, syttymislähteet (kipinät, staattinen sähkö, ionisoiva säteily, ultraääni, adiabaattinen puristus, paineiskut, sähkömagneettiset allot jne.)
TYÖNANTAJAN VELVOLLISUUDET
- Työnantajan velvollisuuksiin kuuluu: Räjähdysvaaran selvittäminen, räjähdysten estäminen ja suojautuminen, oikea laitteen valinta oikeaan tilaan, työntekijöiden perehdyttäminen ja räjähdyssuojausasiakirjan laatiminen.
TILOJEN LUOKITTELU
- Ex-tila on tila, jossa voi esiintyä sellaisia määriä vaarallista räjähdyskelpoista ilmaseosta, että toimeenpiteet työntekijöiden suojaamiseksi räjähdysvaaralta ovat tarpeen.
- Tilojen luokittelua käytetään suojaamisen laajuuden määräämisperusteena.
- Tilaluokat: 0,20,1,21,2,22
- 0, 1 ja 2 ovat tiloja joissa ilman ja kaasun, höyryn tai sumun muodostama seos saattaa aiheuttaa räjähdyksen.
- 20, 21 ja 22 ovat tiloja joissa ilman ja palavan pölyn muodostama seos saattaa aiheuttaa räjähdyksen.
- 0 ja 20 ovat vaarallisimmat alueet. Räjähdyskelpoinen ilmaseos esiintyy jatkuvasti pitkäaikaisesti tai usein.
- 1 ja 21 ovat seuraavat luokat. Räjähdyskelpoinen ilmaseos esiintyy normaalitoiminnassa satunnaisesti.
- 2 ja 22 ovat tiloja joissa palavan aineen ilmaseoksen esiintyminen normaalitoiminnassa on epätodennäköistä ja esiintyessään sen kestää vain lyhyen ajan.
TILALUOKAT
ILMAN JA KAASUN, HÖYRYN TAI SUMUN MUODOSSA OLEVA PALAVAN AINEEN RÄJÄHDYSKELPOINEN SEOS. | |
ILMAN JA PALAVAN PÖLYN, MUODOSTAMA PALAVAN RÄJÄHDYSKELPOINEN SEOS. |
OIKEA LAITE OIKEAAN TILAAN
Kussakin tilassa käytetään vain sinne sopivia laitteita ja suojausjärjesttelmiä:
TYÖNTEKIJÖIDEN TURVALLISUUDEN JA TERVEYDEN SUOJELU
- Työnantajan tulee laatia työntekijöille kirjalliset toimintaohjeet sekä opastaa heitä räjähdyssuojaukseen liittyvissä asioissa
- Vaaralliset työt, kuten tulityöt à työlupajärjestelmä
- Räjähdyssuojaustoimenpiteitä (hätäulostie, optiset ja äänimerkit, palavien aineiden tekeminen vaarattomiksi jne.)
RÄJÄHDYSSUOJAUSASIAKIRJA
- Räjähdyssuojausasiakirjassa esitetään vaaran arvioinnin tulokset, tekniset ja organisatoriset suojaustoimenpiteet sekä räjähdysvaarallisten tilojen luokittelu.
- Tominnanharjoittaja ja työnantaja laativat räjähdyssuojausasiakirjan sekä valitsevat oikeat kyseiseen tilaan sopivat laitteet.
- Räjähdyssuojausasiakirja laaditaan ennen laitoksen käyttöönotto. Sitä on tarkistettava jos tapahtuu muutoksia (laajennus, työjärjestelyjen muutos tms.)
- Räjähdyssuojausasiakirja sisältää mm: vastuuhenkilöiden nimet, pohjapiirustukset / poistumistiet, tiedot siivotuksesta ja ilmanvaihdosta, kuvaus räjähdyskelpoisesta aineesta ja olosuhteista joissa räjähdys olisi mahdollista esiintyä, sytytyslähteeksi kelpaavat laitteet ja työvälineet, riskin arviointien tulokset, räjähdysvaarallisten tilojen luokittelu, toteutut räjähdyssuojaustoimenpiteet jne..
- TUKES valvoo laitoksia jossa vaarallisten kemikaalien käsittely on laajamittaista. TUKES valvoo laitoksia myös pölyräjähdysten osalta.