Sokeritehtaat vastaanottavat sokeriruo’ot, murskaavat ne sokerin tuotantoa varten, varastoivat melassin tankeissa tehdasalueella ja toimittavat edelleen tislaamoihin. Tislaamoissa etanoli tuotetaan melassista käymisreaktiolla sokerin kiteytymisen sivutuotteena. Käymisen jälkeen raaka alkoholiliuos, pitoisuudeltaan 7 – 15 til-%, tislataan ja lopputuotteen puhtaus on noin 95 %. Tätä kutsutaan väkiviinaksi. Väkiviina voidaan muuntaa polttoainealkoholiksi (Ethanol Dehydrating Unit (EDU) yksikössä) yksinkertaisessa prosessissa käyttäen molekyyliseuloja. Tuotetut alkoholit vaihtelevat pitoisuudeltaan matalasta (94 til-%) ja superhienosta (96,3 til-%) aina kuivattuun alkoholiin (99,8 til-%), joka tunnetaan myös nimellä vedetön (denaturoimaton) etanoli. Tislausjäte voidaan käsitellä tuottamaan biokaasua.
Tehtävä
Erilaisten alkoholien tarkka virtausmittaus. Koska alkoholi on herkästi syttyvä ja voitelematon, nämä vaatimukset on otettava huomioon virtausmittarin valinnassa. Vaikka etanoli on puhdasta, seisokit ja käyttöönotot voivat tuoda liuokseen likaa.
Ratkaisu
Koboldin soikioratasmittari DOM-8… on varustettu ruostumattomalla teräskotelolla ja roottoreilla, jotka on valmistettu lasikuituvahvisteisesta PPS muovista (Polyfenyleenisulfidi). PPS roottorit eivät tarvitse laakereita ja ovat itsevoitelevat. Virtausmittarit toimitetaan ATEX-hyväksyttyinä ja varustettuna ZOD-Z4 elektroniikalla, josta saadaan luonnostaan vaaraton 4 – 20 mA virtaviesti. Virtausmittarin eteen asennettu suodatin varmistaa mittarille puhtaan nesteen. Soikioratasmittari ei tarvitse suoria putkiosuuksia.